Booking
Δωρεάν μεταφορά από το αεροδρόμιο (για διαμονές άνω των 7 διανυκτερεύσεων) (Ισχύει μόνο για κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας μας) bus
Πώς να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Κρήτη: Οι καλύτερες παραδόσεις και έθιμα

Πώς να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Κρήτη: Οι καλύτερες παραδόσεις και έθιμα

Η Κρήτη είναι ένα πανέμορφο νησί που γιορτάζει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με χαρά και ενθουσιασμό.

Το νησί έχει μια πλούσια και ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά που αντανακλά την ιστορία και τις επιρροές του. Αν θέλετε να ζήσετε το εορταστικό πνεύμα και τα αυθεντικά έθιμα της Κρήτης, παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραδόσεις και έθιμα που πρέπει να γνωρίζετε και να ακολουθήσετε:

Χριστουγεννιάτικα καλαντάκια (κάλαντα) και καράβια: Μια από τις πιο γοητευτικές και δημοφιλείς παραδόσεις στην Κρήτη είναι το τραγούδι των χριστουγεννιάτικων κάλαντων (καλαντά) από ομάδες παιδιών που επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα την παραμονή των Χριστουγέννων, προσφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες τους. Οι ιδιοκτήτες τα ανταμείβουν με χρήματα ή γλυκά για τα τραγούδια τους. Τα παιδιά έχουν συνήθως μαζί τους τρίγωνα ή άλλα μουσικά όργανα για να συνοδεύουν το τραγούδι τους. Ένα άλλο παραδοσιακό έθιμο είναι ο στολισμός των ξύλινων καραβιών με φώτα και στολίδια, αντί για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αυτό αποτελεί φόρο τιμής στον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών, και έναν τρόπο έκφρασης ευγνωμοσύνης για την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών από τη θάλασσα.

Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα και νόμισμα: Μια άλλη σημαντική παράδοση στην Κρήτη είναι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, η οποία είναι μια στρογγυλή πίτα με ένα κρυμμένο νόμισμα στο εσωτερικό της. Η πίτα κόβεται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αφού η οικογένεια ανταλλάξει ευχές και φιλιά. Το πρώτο κομμάτι είναι για τον Χριστό, το δεύτερο για το σπίτι και στη συνέχεια για κάθε μέλος της οικογένειας. Αυτός που παίρνει το κομμάτι με το νόμισμα θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Το νόμισμα είναι συνήθως από χρυσό ή ασήμι και μερικές φορές έχει την εικόνα του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος είναι το ελληνικό αντίστοιχο του Άγιου Βασίλη.