Booking
Δωρεάν μεταφορά από το αεροδρόμιο (για διαμονές άνω των 7 διανυκτερεύσεων) (Ισχύει μόνο για κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας μας) bus
Κρητικές παραδόσεις: διατηρώντας τα αρχαία έθιμα ζωντανά

Κρητικές παραδόσεις: διατηρώντας τα αρχαία έθιμα ζωντανά

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά.

Ο λαός της, οι Κρητικοί, είναι γνωστός για τη φιλοξενία και την αγάπη του για τη ζωή. Αλλά αυτό που κάνει την Κρήτη πραγματικά μοναδική είναι ο τρόπος με τον οποίο διατηρεί τα αρχαία έθιμα και τις παραδόσεις της, ενώ παράλληλα αγκαλιάζει τον μοντερνισμό και την καινοτομία.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές πτυχές της κρητικής παράδοσης είναι η μουσική, η οποία εκφράζει τα συναισθήματα, τις ιστορίες και τις αξίες των Κρητικών. Το κύριο όργανο της κρητικής μουσικής είναι η λύρα, ένα τρίχορδο όργανο με δοξάρι που παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο. Η λύρα συνοδεύεται συχνά από το λαούτο, ένα έγχορδο όργανο με πέντωμα, και μερικές φορές από άλλα όργανα όπως το βιολί, το μαντολίνο ή το φλάουτο. Η κρητική μουσική χαρακτηρίζεται από αυτοσχεδιασμό, αυθορμητισμό και δημιουργικότητα. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της κρητικής μουσικής είναι η μαντινάδα, ένα σύντομο ποίημα που αποτελείται από δύο ομοιοκατάληκτους στίχους δεκαπέντε συλλαβών ο καθένας. Η μαντινάδα τραγουδιέται από έναν ή περισσότερους τραγουδιστές, οι οποίοι πολλές φορές αυτοσχεδιάζουν τους στίχους επί τόπου, με βάση ένα θέμα ή μια κατάσταση.

Μια άλλη πτυχή της κρητικής παράδοσης είναι το φαγητό, το οποίο φημίζεται για την ποιότητα, την ποικιλία και τα οφέλη του για την υγεία. Βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών, βοτάνων, τυριού, γιαουρτιού και μελιού, καθώς και μέτριας ποσότητας ψαριών, κρέατος και κρασιού. Το κρητικό φαγητό είναι απλό, αλλά νόστιμο, καθώς χρησιμοποιεί φρέσκα, τοπικά και εποχιακά υλικά και ενισχύει τη γεύση τους με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κρητικής κουζίνας είναι ο ντάκος, μια σαλάτα με κριθαρένιο παξιμάδι, ντομάτες, τυρί και ρίγανη, τα καλιτσούνια, μικρές πίτες γεμιστές με τυρί ή χόρτα, και τα σαλιγκάρια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.